На стойност 6 960 000 лева с ДДС е договорът за изграждане

...
На стойност 6 960 000 лева с ДДС е договорът за изграждане
Коментари Харесай

АЕЦ Козлодуй ще се защитава от въздушна заплаха срещу 7 млн. лв.

На стойност 6 960 000 лв. с Данък добавена стойност е договорът за създаване на система за отбрана на АЕЦ " Козлодуй " от въздушни закани с ДЗЗД " Дрон Дефенс ", излиза наяве от отчет в Агенцията за публични поръчки. Контрактът е подписан на 10-ти септември тази година, само че още не е оповестен в уеб страницата на АЕЦ " Козлодуй ".
Справка в системата " Дакси " сочи, че консорциумът " Дрон Дефенс " е формиран от три компании. С максимален дял в него – 99,98% е едноличното сдружение на Румен Шилев " Куул Фреш 2015 ", чийто предмет на активност е произвеждане и преправка на селскостопанска продукция. С по 0,01% са " Синтис Технолоджи " ООД – на Румен Симеонов и Владимир Туртански, с предмет научно-изследователска и развойна активност в региона на естествените, техническите и осведомителните науки и технологии, и " Елитком 95 " ЕАД – записана за защита на физически лица и тяхното имущество, чийто едноличен притежател е Трайчо Иванов.  
 
 

 
 
Причината да се разгласи такава поръчка е поради създадена планова опасност за атомната електроцентрала и осъществен разбор на успеваемостта на системата за физическата ѝ отбрана. С протокол от съвещание на механически съвет в АЕЦ е утвърден план: " Изграждане на система за отбрана на АЕЦ " Козлодуй " от въздушни закани ", за чиято реализация би трябвало да се извърши доставка, монтаж и въвеждане в употреба на съответното съоръжение.
 Валентин Николов: Известили сме Европейската комисия, че има вид за започване на АЕЦ „ Козлодуй “ Валентин Николов: Известили сме Европейската комисия, че има вид за започване на АЕЦ „ Козлодуй “
30 години в енергетиката съвсем нищо не се е направило, това е доста. Ако в този момент не създадем нищо, няма да имаме нищо, а остарели мощности ще...
Възлагането на поръчката е осъществено посредством договаряне без издание на съобщение . Причината, посочена в документите, е че ДЗЗД " Дрон Дефенс " има лицензия върху потребен модел с предмет " Система за въздушна отбрана на стратегически обекти чрез радарно сканиране, оптично различаване и радио смущение и заглушаване на безпилотни летателни апарати ", регистриран в Патентно ведомство на Република България.
" След служебна инспекция в Патентно ведомство в Република България в допълнение е установено, че с подобен обект система за въздушна отбрана на стратегически обекти е разполагаем единствено един настоящ патент на потребен модел, което обосновава неконкурентното възлагане, а възлагане на осъществяването на избран реализатор ", написа в претекстовете за избар на процедура.
Справка на за записания модел за отбрана от въздушна опасност в Патентното ведомство сочи, че потребният модел се отнася до система за радарно сканиране, оптично различаване и радио смущение и заглушаване, редом работеща със система " Радиочестотно сканиране и различаване, спиране на връзката за ръководство и вдишване на надзор над безпилотният летателен уред ". По-специално системата за въздушна отбрана на стратегически обекти, чрез радарно сканиране, оптично различаване и радио смущение и заглушаване на безпилотни летателни апарати е построена от първи и втори блок
" Предимствата на системата за въздушна отбрана на стратегически обекти, според потребния модел се показват главно в следното: Избягване на подправени аларми; Избягване на отрицателни резултати на смущаване; Избягване на неоторизирано навлизане в системата за въздушна отбрана на стратегически обекти ", написа още в реферата.
Притежател на патента и откривател е Костадин Байчев.
 Анализ: Какви са опциите за създаване на нови нуклеарни мощности в Козлодуй? Анализ: Какви са опциите за създаване на нови нуклеарни мощности в Козлодуй?
Темата за създаване на нови нуклеарни мощности на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “ още веднъж е на дневен ред. Правителството разгласи,...
Ето по какъв начин е разказана системата в уеб страницата на " Дрон Дефенс ":
" С помощта на радар, системата дефинира местоположението и наблюдава летящи обекти на разстояние до 5000 м. Две самостоятелни системи за сигнализация, разрешават двуканално уведомяване при положение на неоторизирано нахлуване на БЛС в предпазена зона.
Безпилотните летящи системи в радиус сред 2000 и 5000 м. се разпознават оптично, а когато приближат повече – радиочестотно.
На навлизащите неоторизирани дрони може да се противодейства по два метода: посредством блокиране на връзката за ръководство и вдишване на надзор над безпилотен летателен уред на разстояние до 2000 m (2.4 – 5.8 GHz); посредством многоканално радио смущение и заглушаване на връзката за ръководство и позициониране на безпилотен летателен уред – минимално 5000 m. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР